
Můžete se kdykoli odhlásit.
Svítíme i na Facebooku a Instagramu.
- Úvod
- Včelí produkty
- Med
- Med - medovicový
Med - medovicový

- Kompletní specifikace
- Hodnocení 0
- Komentáře 0
- Med - medovicovýNení skladem290 Kč252 Kč bez DPH
Med medovicový
Nabízíme vám kvalitní, český, medovicový med, skvělé chuti s nádhernou vůní.
Medovicový med bývá výrazně tmavší barvy, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v mízách stromů, které z těchto dřevin sají různé mšice. Po metabolickém procesu, při kterém nedokáží trávit cukry, vzniká sladká lepkavá šťáva, kterou vylučují právě mšice. Tu následně včely sbírají a v úle jí smíchají s dalšími druhy donesené sladiny.
V porovnání s medy květovými obsahuje více složitějších cukrů, jako fruktózu, dextriny, trisacharózu, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu. Má velmi výraznou a lahodnou chuť a vůni. Díky těmto vlastnostem jsou medovicové medy velice oblíbené a žádané. My jsme toho názoru, že pro lidské tělo je prospěšnější med květový, ale chuťově bývá zajímavější právě med medovicový, který bývá často označován jako med lesní, což je zavádějící název, jelikož jako lesní med bychom bez problémů mohli nabízet náš med květový, který je tmavší a výrazné chuti.
Med z naší produkce pochází z oblasti severního Plzeňska, z blízkého okolí řeky Střely, kde je včelí pastva velice rozmanitá. Chováme desítky včelstev, momentálně na 3 stanovištích, ze kterých včely donesou do úlu to nejlepší z lokální květeny.
První med necháváme včelám na zimu a první medobraní většinou provádíme před rozkvětem akátů a malin, ze kterého je náš květový med. Nejčastěji je druhé medobraní zároveň tím posledním a bývá z něj medovicový (neboli lesní) med, často s příměsí lipového medu, který má chuť do mentolu. Když se nějaký rok zadaří, tak se povede vytočit med akátový, který je úplně světlý, velice jemné chuti a vydrží nejdéle v tekutém stavu.
Med prodáváme v tekuté podobě, protože si to takto většina zákazníků přeje, avšak med vám začne po nějaké době (květový cca po 2 měsících) krystalizovat, což je přirozená vlastnost kvalitního medu. Pokud si budete doma chtít med ztekutit, doporučujeme aby neprošel teplotou vyšší, než je 45-50 stupňů. Ideálně se dá ztekutit ve dvojité vodní lázni nebo v horkovzdušné troubě.
Med zpracováváme a skladujeme pouze v nerezových nebo skleněných nádobách a rozehříváme ho velice šetrně. Ztekucení probíhá za pomoci termokomory s termostatem, který je nastavený tak, aby med nepřekročil teplotu 42 stupňů, kterou vnímáme jako hraniční, pro zachování kvality a nutričních hodnot medu. Pokud by se med dlouhodobě (pár hodin) zahřál nad 50 stupňů, získaly byste pouze „sladkou, hustou vodu“, jelikož by se zničily veškeré enzymatické hodnoty medu.